Hoe tem je jouw draak? 3 tips voor het omgaan met negatieve stemmetjes

Je kent het wel, een regenachtige druilerige woensdagmiddag. Dus dekentje erbij, kacheltje aan, zak chips en film kijken. Mijn zoon koos Hoe tem je een draak?. Al vaker gekeken, maar wel een hit hier. Een mooie verfilming en aangrijpend. Na afloop vraag ik mijn zoon wat hij nu het belangrijkste vindt in de film. “Nou mam, dat je heel hard kan vechten, maar dat het soms beter is om het te leren kennen”. Bam. Mijn zoon van 10.  Mijn coach.

En ja, daar had hij natuurlijk enorm gelijk in. De parallel en symboliek van dit soort films raken mij altijd. En blijkbaar mijn zoon ook. Dus ja, de vraag is nu hoe tem je jouw draak? Want draken hebben we allemaal. En het gevecht? Dat kennen we ook allemaal. En het automatisme, het patroon? Ook  dat kennen we allemaal.

En ja, daar had hij natuurlijk enorm gelijk in. De parallel en symboliek van dit soort films raken mij altijd. En blijkbaar mijn zoon ook. Dus ja, de vraag is nu hoe tem je jouw draak? Want draken hebben we allemaal. En het gevecht? Dat kennen we ook allemaal. En het automatisme, het patroon? Ook  dat kennen we allemaal.

De draak zou je daarbij kunnen zien als de vurige kracht die we in ons hebben. Ons verlangen. Dat wat we het liefste willen doen, willen manifesteren, willen zien. Maar vaak leven we in een gevecht. In een gevecht met deze draak in ons. Dat gevecht doen we al eeuwenlang. We vertellen elkaar hoe we moeten leven, dat bepaalde dingen ‘horen’, dat we een bepaalde levensweg hebben. En dat kan een gevecht worden met onze draak. En vaak zijn we ook bang. Bang om deze draak los te laten. Bang voor wat er dan gebeurt. Bang voor de gevolgen. Bang voor onze eigen levenskracht. 


Dit eerste blog is onderdeel van de blogreeks van 4 blogs ‘Hoe tem je jouw draak?’. Een blogreeks waarin ik je tips geef om jouw levenskracht, jouw draak, te leren kennen. Zodat je die actief kan inzetten in je werk, in je leven. En jouw essentie kan laten zien. Maar vaak zien we de draak niet. Zijn we in gevecht met de draak. En door dat gevecht laten we een deel van ons onbenut. Zonde. Dus durf jij het aan, de draak te temmen? Voor meer verbinding, veiligheid en vertrouwen in jezelf. 


Het gevecht met de draak: onze stemmetjes

Het gevecht wordt vaak in je hoofd gevoerd. Met stemmetjes. Stemmetjes die je bij al je keuzes het soms best lastig maken. Het gevecht gaat over onze belemmerende overtuigingen. Vaak overtuigingen die we goed kennen. Die we vaak herhalen. Die ook vaak opkomen. En ze zijn zo vertrouwd dat we ons vaak niet realiseren dat we ze hebben. Want ja, ze zijn er altijd. En het zijn overtuigingen die meestal negatief zijn. Stemmetjes zoals ‘dat kan jij niet’, ‘daar ben jij niet voor gemaakt’, ‘daar heb je niet voor geleerd’, ‘dat is niks voor jou’, ‘dan wordt je een grote mislukkeling’, ‘wat zeggen anderen daarvan? ‘…. En zo kan ik nog wel even doorgaan. En zo onderdruk je jouw verlangen, jouw levenskracht, jouw draak. 

De draak als vuurspuwend monster

En door dat onderdrukken, door dat gevecht, zet je een masker op en komt die draak er soms heel anders uit te zien. Als een vuurspuwend monster bijvoorbeeld. Schiet je opeens enorm uit je slof tegen je kinderen, of krijgen je collega’s de volle laag. Totaal onlogisch en niet passend bij het moment. Daar schrik je vervolgens van. En dan komen die stemmetjes weer ‘houd die draak binnen, en laat het vooral niet zien’. En hoe langer je vecht tegen de kracht van die draak, hoe sterker de negatieve kant van je draak wordt. En hoe vaker die ook vervormd en niet zo fraai naar buiten komt.

De draak als vurige levenskracht

Tot dat ene moment. Dat moment waarin je je realiseert dat het misschien anders kan. Dat je misschien eens moet gaan leren luisteren wat die draak je te vertellen heeft. En dan? Dan blijkt die draak helemaal geen monster te zijn. Die vuurspuwt. Of die anderen pijn doet. Maar is het een heel lief dier, dat jou de goede weg wijst. De weg die bij jou past. Het enige wat je hoeft te doen is luisteren. Luisteren naar de draak in jou. Zo tem je jouw draak.

Afgelopen jaren heb ik mijn draak aangekeken. Ik heb hem gevoeld. Ik heb hem ervaren. Ik heb hem gezien. En, oh boy, dat was echt even schrikken. In mijn geval leek die op Dracula. Op een Cobra en op een sabel. Ik schrok daar echt van. Zulke heftige nare beelden. Dat was mijn draak. Maar nu, nu weet ik waar mijn draak ook toe in staat is. Als ik er maar niet meer tegen vecht. Maar leer er mee om te gaan. Mijn draak vertelt mij te verbinden met mezelf, met anderen, te inspireren en te leiden. Vanuit mezelf. Van nature. Voor veiligheid en vertrouwen.

3 tips voor het herkennen van je negatieve stemmetjes

Om die draak te leren kennen is het van belang om als eerste eens te kijken naar die stemmetjes. Want, zoals ik eerder al schreef, die stemmetjes, die overtuigingen zijn zo automatisch, dat je soms niet eens door hebt dat je ze hebt. En dat je ze routinematig volgt. 

1.  Schrijf een week lang elke dag je belemmerende of negatieve stemmetjes

Ok, niet leuk, maar het geeft je wel inzicht. Schrijf al je negatieve overtuigingen op. Pluk daarbij uit de ervaringen die je zo door de dag heen opdoet. Na een week bekijk je de lijst met overtuigingen en probeer je te achterhalen wat je op dit moment het meeste raakt. Bij welke overtuiging zou je een vriend of vriendin willen adviseren vooral het tegendeel op te zoeken? Voorbeelden van stemmetjes zijn:

“jij bent niet welkom”, “jij bent anders dan anderen”, “je hoort er niet bij”

“jouw behoefte doet er niet toe, zolang je maar aan de ander denkt”,  “je moet vooral voor de ander zorgen”

“jouw mening doet er niet toe”

“niemand helpt jou”, “je moet het vooral alleen doen”

“dat kan jij helemaal niet “, “jouw zorgen zijn niets vergeleken met de ander”

“je doet het echt niet goed zo”of “je hebt het weer helemaal verprutst” 

2. Bevraag je negatieve stemmetjes

Als je nog eens teruggaat naar je lijst van overtuigingen, dan zie je waarschijnlijk dat er veel verschillende stemmetjes zijn. Deze stemmetjes zijn er allemaal, maar sommige praten iets harder dan de ander.

In de methode van ACT (acceptance and commitment therapy) wordt vaak de metafoor van de bus gebruikt. Je kan je afvragen: welk stemmetje zit er achter het stuur, welke op de bijrijdersstoel, welke de rij erachter en welke zitten er helemaal achterin?

Daarbij loop je de stemmetjes stuk voor stuk langs. De stem op de bestuurderstoel: waar wil deze stem jou in helpen of beschermen? Schrijf dat voor jezelf op.  En doe dit ook voor de andere stemmetjes die voorin de bus zitten. Zo zie je dat deze stemmetjes niet alleen vervelend zijn, maar ook een positieve functie kunnen hebben. 

3. Ga met je stemmetjes in gesprek

Daarna bekijk je welke stemmetjes wel heel hard tetteren en jou dwarsbomen. Zou je die wat meer achterin de bus kunnen zetten? En welk stemmetje zou je dan voor voren kunnen halen? Of wie weet wil je wel dat 2 stemmetjes gaan samenwerken. En luister dan ook echt even naar die stemmetjes. Wat hebben de stemmetjes jou te vertellen? 

Op deze manier ben je al een heel eind op pad. Je leert het gevecht met je draak kennen. En daarmee leer je ook je draak beter kennen. In het volgende blog ga ik verder in op het staken van het gevecht met de draak. Zodat de draak steeds duidelijker wordt. En jij de draak kan leren temmen.


En mijn vraag voor nu aan jou: Welke stem is voor jou een hele goede bekende?