Leer je draak kennen. 5 tips voor de zoektocht naar je (stille) verlangen

4 jaar geleden vroeg iemand mij ‘wat is jouw verlangen?’. Ik sloeg dicht. Ik had geen idee. Ik werd verdrietig. Ik wist het niet. Wat is eigenlijk mijn verlangen? En hoe weet ik dat? Met veel angst in mijn lijf gaf ik antwoord. “Ik weet het niet’. De begeleider sprak geduldig uit “Ok, ga je mee op onderzoek?”. Enigszins beduusd, want deze vraag had ik niet verwacht. Ik had iets in de trant van een sneer verwacht. Want ja, dat ken ik zo goed in mezelf. Als ik iets niet weet, veroordeel ik mezelf. 

En dat gebeurde dus niet. We gingen op onderzoek uit. En laat ik dat nou eens heel leuk vinden. Alleen gaat het nu niet om anderen, maar om mezelf. Even wennen dat wel. De begeleider bracht mijn hoofd tot rust. Toen sprak ze ‘Laat je verlangen uit het diepste van jezelf opkomen. En maak deze zin in af…. Ten diepste van binnen wil ik…..” En toen kwam er bij mij opeens een zin op “Ten diepste van binnen wil ik mensen nieuwe wegen laten bewandelen”. Zo! Dat was het dus. Dit had ik nog nooit eerder zo uitgesproken. En nu was het er opeens. 

De uitdaging was voor mij om vooral niet te snel te willen bedenken wat dit dan nu betekent. Hoe ga ik dit concreet maken? Maar vooral door dit verlangen toe te laten en af en toe eens te kijken of dat verlangen al een beetje in mijn leven tot uiting komt. Nou, dat was wel een beetje afzien. Want dit verlangen sprak ik dus vier jaar geleden uit. En nu (pas) zie ik hoe die voor mij concreet wordt. 


Dit blog is onderdeel van de blogreeks van 4 blogs ‘Hoe tem je jouw draak?’. Een blogreeks waarin ik je tips geef om jouw levenskracht, jouw draak, te leren kennen. Zodat je die actief kan inzetten in je werk, in je leven. En jouw essentie kan laten zien. Maar vaak zien we de draak niet. Zijn we in gevecht met de draak. En door dat gevecht laten we een deel van ons onbenut. Zonde. Dus durf jij het aan, de draak te temmen? Voor meer veiligheid, vertrouwen en verbinding in jezelf. 


Je verlangen, je fluisterstem

Om zicht te krijgen op je draak, is het belangrijk om te zien welk gevecht je levert. Welke negatieve stemmetjes jij hebt om niet te hoeven doen wat je eigenlijk verlangt (blog 1). Deze stemmetjes kunnen soms zo hard praten dat jij helemaal niet doorhebt dat je in gevecht bent met je draak. Vandaar dat ik dit echt een hele belangrijke stap vindt. Leer die stemmetjes in jezelf kennen. Als je ziet welke stemmetjes je hebt kan je vervolgens de waarde die eronder ligt (en die echt van jou is) herkennen. En vanuit die waarde een nieuwe stem opstellen (blog 2). Deze nieuwe stem, de positieve stem, ga je vervolgens vaak lezen. Hang het aan je deur, op je badkamer, stel een terugkerende mail of app naar jezelf in. Het werkt. En dan is het tijd voor je verlangen.

Ik startte dit derde blog met een persoonlijk voorbeeld van hoe met het stil worden, het luisteren naar je fluisterstem, je onbewuste, je meer inzicht kan krijgen in je draak. Maar er zijn meerdere manieren, meerdere werkvormen waarmee je dagelijks, wekelijks of maandelijks even met je verlangen aan de slag kan. Om te herinneren (mooi woord her-inneren) wat je verlangen ook al weer is. Of hoe je verlangen nu voor jou op dit moment is. 

Onbewust

Je verlangen is dus iets wat diep van binnen zit. Ik noem het ook wel een fluisterstem. En die stem hoor je alleen als je stil wordt. Je even stil valt. Je gedachten laat komen en gaan. Als je dat vaak oefent merk je opeens dat er ruimte komt. Ruimte voor die fluisterstem. Carl Jung beschreef dit als het onbewuste. En we zijn het contact met dat onbewuste soms kwijt. Terwijl daar veel informatie te vinden is. Als jij wil weten wat er bij jou onbewust aanwezig is, dan raad ik je aan de volgende tips eens uit te proberen. Veel plezier!

Tip 1 Wie is jouw superheld? 

Ja, wie is jouw superheld? Een mooie vraag. Sta daar eens bij stil. Waarschijnlijk komt er meteen iemand naar boven ploppen. Dat is dan jouw superheld. Ga er niet te lang over nadenken. Want dan zit je in je bewuste, je denken. Maar laat spontaan opkomen. Misschien krijg je meteen een beeld, een naam. Helemaal goed.

Ga dan eens na welk kenmerk, welke kwaliteit, welke waarde voor jou zo kenmerkend is aan deze superheld. Geen oordelen. Alles is goed. En als je dat opgeschreven hebt, realiseer je je dan dat dit van jou is. Deze kwaliteit, dit kenmerk, deze waarde, dat is ook van jou.  Meer hierover kan je ook lezen in dit blog

Tip 2 Maak eens een vision board

Pak wat tijdschriften die je leuk vindt, met tekst, met plaatjes, alles wat jou inspireert. Een groot vel papier (A2 bijvoorbeeld), wat stiften, lijm in de aanslag en ga aan de slag. Start met een korte meditatie. Om even bij jezelf te komen. Als je dat lastig vindt kan je ook even een wandelingetje buiten maken. De natuur is voor velen een goede inspiratiebron. 

Als je zover bent, stel jezelf in gedachten de vraag ‘Waar verlang ik naar voor nu?’ Met deze vraag in gedachten pak je de tijdschriften erbij en je gaat knippen of scheuren. Doe dit een half uurtje. Alles wat je hebt verzamelt, waar je oog op is gevallen, waar je warm van wordt, waar je blij van wordt, of juist wat je heel erg raakt is prima. De verzamelde beelden, teksten, of andere dingen schik je vervolgens op het grote vel. 

Maak er een collage van, voeg nog woorden toe of schilder er iets bij als je dat nodig vindt of als dat in je opkomt en plak alles vast. Hang het vervolgens ergens in je huis op waar je veel komt. En kijk na verloop van tijd eens hoe dat wat je opgeplakt hebt, nu in je leven terug te vinden is. Oh ja, mocht je denken, ik heb geen idee wat deze collage voorstelt, heel goed! Dat is een beetje hoe het werkt.

Dit vision board heb ik begin dit jaar gemaakt. Ik vond het prachtig, maar had nog geen beeld bij wat dit allemaal voor mij in petto had. Inmiddels ben ik al iets wijzer. Zo staat eenvoud voor mij echt voor mijn eigen verlangen gaan volgen. Dus heb ik het bloggen weer meer opgepakt. Maar ook van genieten van de kleine dingen. Zo was ik een paar weken geleden in een natuurhuisje in het bos. Eenvoud alom. Heerlijk. En de groep mensen die door de sneeuw trekt? Dat is echt een beeld van mijn verlangen ‘mensen nieuwe wegen laten bewandelen’. En met mijn blogs hoop ik daarvoor inspiratie te bieden. 

Tip 3 Laat je inspireren door iets waar toevallig je oog opvalt

Als je even stil zit, je stemmetjes laat komen en gaan, dan opeens kan het zijn dat je oog ergens opvalt. Bijvoorbeeld op dat ene bloemetje, op dat vogeltje dat jouw aandacht trekt, dat vlindertje dat langsvliegt. Je zou dat kunnen zien als een teken. Of je kan je gewoon afvragen, wat is dat bloemetje voor mij? Wat betekent dat vogeltje of dat vlindertje voor mij? 

Als je dat lastig vindt kan je ook starten met het gebruiken intentiekaarten of allerhande andere kaarten met symbolen en tekens erop. Zelf gebruik ik daarvoor regelmatig tarotkaarten.

De tarot is een kaartdek dat je kan gebruiken als inspiratie. Ook zijn er talloze andere vormen van intentiekaarten beschikbaar. Het gaat mij er dan niet om om deze kaarten te zien als voorspellende kaarten, maar juist als kaarten die jou iets kunnen zeggen over jezelf.

De grote arcana binnen het Rider-Waite dek van de Tarot bestaan uit 22 archetypische kaarten. Het mooie hieraan vind ik dat deze archetypische kaarten allemaal iets kunnen vertellen over aspecten van onszelf. 

Trek eens een tarotkaart met de vraag ‘wat is mijn verlangen?’ Bekijk de kaart en kijk eens wat jou raakt. Waar wordt je vrolijk van, wat vind je lastig? Ook kan je de betekenis van de kaart opzoeken. Lees deze betekenis eens door en kijk wat je raakt. Dit aspect zal dan voor jou van betekenis kunnen zijn en iets zeggen over je verlangen. 

Een alternatief is dat je de 22 kaarten uitlegt of op internet opzoekt en dan jezelf de vraag stelt ‘wat trekt me aan, welke kaart trekt me aan?’. Daarna bekijk je de beschrijving en kan je lezen wat voor jou op dit moment belangrijk is. 

Het afgelopen jaar was ik bijvoorbeeld erg aangetrokken tot de kaart de Hogepriesteres. Wat mij aantrekt in deze kaart is het ontwikkelen van je intuïtie. Het niet-rationele. Dat herken ik ook echt in mezelf. Dit blog is misschien wel een mooi voorbeeld daarvan. 

Tip 4 Kijk eens met een verwonderende blik naar je dromen

In de nacht verwerken we de gebeurtenissen van de dag. Maar de nacht is er ook voor het onbewuste. Het onbewuste vertelt ons soms in symbolische verhalen wat er aan de hand is. Waar we mee worstelen of wat we te doen hebben. Het is dus interessant om eens je dromen na te gaan.

Wat wil de droom jou vertellen? Om nou dichter bij je verlangen te komen, kan je vlak voor het in slaap vallen jezelf de vraag stellen ‘ik wil graag dromen over mijn verlangen. Waar verlang ik naar?”. En dan als je ’s ochtends wakker wordt en je kent je droom nog, dan schrijf je die meteen op. En kan het nagaan wat dit betekent beginnen. Hoe je dat zou kunnen doen, lees je hier: blog Laat jij je wel eens raken? 4 tips over dromen en betekenisgeving

Tip 5 Gewoon doen!

Ga voor jezelf na waar jouw creativiteit gaat stromen. Schrijf eens voor jezelf op wat je altijd graag had willen doen, maar nooit hebt gedaan omdat…..je niet durfde, je dit niet kan etc. 

Wees lekker gek en ga schrijven. Zo schreef ik eerder eens op ‘ik wil in een rockband zingen, ik wil een groot muziekfestival organiseren, ik wil een schilderij maken, ik wil graag verre reizen maken, ik wil graag avontuur beleven etc’.

En als je dit zo’n 10 minuten hebt gedaan, dan kies je er 3 uit. Die 3 activiteiten ga je dan ook echt doen. Gewoon doen. Probeer het daarbij in het dagelijkse in te passen. Dus mijn wens ‘ik wil in een rockband zingen’ heb ik vertaald door keihard de muziek aan te zetten en luidkeels mee te blèren. Heerlijk!

En nadat je dat hebt gedaan, beantwoord dan de volgende vraag ‘wat in deze activiteit maakt je nou zo energiek, zo blij?’. Dan heb je weer een stukje antwoord op de vraag ‘wat is mijn verlangen?’. 

En mijn vraag aan jou: Hoe wordt jouw stille verlangen steeds meer onderdeel van je werk en je leven? 


Lees ook de andere tips in deze blogreeks “Hoe tem je jouw draak?”:

Blog 1 van 4 Hoe tem je jouw draak? 3 tips voor het omgaan met je negatieve stemmetjes

Blog 2 van 4 Staak het gevecht met je draak. 5 stappen om de positieve waarde te vinden

Blog 3 van 4 Leer je draak kennen.  5 tips voor een zoektocht naar je (stille) verlangen

Blog 4 van 4 Luister naar je draak. Tips om je draak toe te laten in jezelf.