· 

Welke kanarie in de kolenmijn ontdek jij?

Afgelopen week attendeerde mijn vakvriendin Annemarie Timmermans mij op een bericht met de volgende titel 'Zingeving als wapen tegen ziekteverzuim'. Wat een prachtige titel, en dat komt ook overeen met dat wat ik wil brengen in mijn nieuwe boek. 

 

2 op de 3 werkenden voelt zich niet bevlogen

Niets lever praat ik over bezieling. Over jouw bezieling en bezieling in teams. Maar dan ga ik wel voorbij aan dat wat er aan de hand is. Want hoe zit dat nou met dat ziekteverzuim? In mijn boek ben ik wat feiten op een rij gaan zetten. En toen kwam ik tot de volgende constatering: 

  • 1 op de 5 werknemers (20%) ervaart burn-out klachten en dit aandeel neemt toe
  • 1 op de 4 werknemers (25%) vindt dat ze nutteloos werk doen of twijfelt aan het nut van hun werk
  • 1 op de 3 werknemers (33%) voelt zich bevlogen in het werk wat ze doen

Je zou kunnen zeggen met het merendeel van de mensen gaat het best goed, geen burnoutklachten en nuttig werk. Toch schrik ik elke keer als ik hoor dat 1 op de 5 mensen burn-out klachten rapporteert.  En ik schrik ook van het lage percentage dat aangaf bevlogen te zijn voor het werk wat ze doen. Van de 3 collega's werkt 1 met bevlogenheid, de andere 2 werken blijkbaar zonder zich bevlogen te voelen.

 

We weten dat het missen van bevlogenheid oorzaak nummer 1 is voor het ontstaan van burnouts. Ook weten we het missen van bevlogenheid leidt tot het maken van fouten, tot arbeidsongevallen, tot verloop van personeel, tot minder innovatie en tot slot tot een lagere productiviteit. Niet veel soeps dus. 

 

De oplossing ligt wellicht voor de hand, meer aandacht voor bevlogenheid. Het dilemma hierbij is wel dat zeer bevlogen mensen ook een burnout kunnen ontwikkelen. Immers, bevlogenheid waarbij je steevast je eigen grenzen overgaat, leidt ook tot burn-outs. 

Bevlogenheid, zowel het gebrek als het ervaren ervan, is wat mij betreft de 'kanarie in de kolenmijn'.

 

Mijn inspiratievraag voor jou: Welke 'kanarie in de kolenmijn' herken jij? 

In mijn vakgebied van de veiligheid is de 'kanarie in de kolenmijn' een bekend en befaamd begrip. We zijn altijd op zoek naar vroege signalen, naar 'early-warnings' die ons kunnen aangeven dat het wellicht niet zo goed gaat met de veiligheid in het bedrijf. Maar deze vroege signalen zijn dus ook te herkennen in jouw organisatie als het over gezondheid, over innovatie en over het voortbestaan van jouw bedrijf of jouw organisatie gaat. 

 

Dus mijn vraag aan jou, ga eens op onderzoek uit naar de 'kanarie in de kolenmijn' in jouw team, in jouw organisatie, in jouw vak. 

 

Wil je hiervoor meer inspiratie? Dan raad ik je aan mijn boek er eens bij te pakken.