· 

Welke vruchten pluk jij?

De maand september is begonnen. Zo na de zomer, de warmte, maar ook de natte periodes dit jaar, kan ik altijd zo genieten van de heerlijke nazomer dagen. Nog lekker even met de slippers naar buiten. Nu zie je de bomen die nog groen zijn, de bloemetjes die nog bloeien, de appels die je kan plukken. Het is tijd om te oogsten. Zowel in de natuur als in ons eigen leven. 

 

Maar wat plukken we eigenlijk? En waar komen die vruchten vandaan?

Voor deze vragen ben ik geïnspireerd door het boek Leven en werken met de seizoenen  van Jaap Voigt. Hij beschrijft september als een maand van reflectie en afronding. Het is een tijd waarin we oogsten wat we hebben gezaaid en de vruchten plukken van onze inspanningen. Maar deze oogst is niet alleen zichtbaar in de tastbare resultaten van ons werk. Het zijn ook de vruchten die we vanuit onszelf laten groeien, vanuit onze bezieling. 

 

De waterput en de duif

Dit thema van oogsten doet me denken aan een ervaring die ik beschreef in mijn eigen boek. We waren op vakantie in Italië, en binnen een paar dagen kwamen we drie keer bij een waterput terecht. Die waterputten trokken mijn aandacht, maar het duurde even voordat ik begreep waarom ze zo belangrijk voor me waren.

 

De waterput herinnerde me aan een Armeens sprookje. Dit sprookje over de Wondernachtegaal, waarin de jongste prins door zijn broers in een lege waterput wordt achtergelaten. Hij lijkt vast te zitten, maar herinnert zich dat hij hulp kan inroepen. Hij roept de duif aan, die symbool staat voor zijn ziel, zijn levenskracht. De duif helpt hem uiteindelijk uit de waterput. 

 

Dit verhaal herinnert me eraan dat zelfs wanneer we ons verloren voelen of vastzitten, we altijd hulp kunnen inroepen. Maar dan moeten we wel eerst contact maken met die 'duif' in onszelf, onze bezieling.

 

Tip voor de vraag Welke vruchten pluk jij?

Om nou antwoord te kunnen geven op deze wellicht wat lastige vraag, heb ik een tip voor je.  

Kijk eens terug naar de afgelopen 8 maanden. En vraag jezelf eens af: 

  • Welke inspanningen hebben vruchten afgeworpen in je leven?
  • Waar heb je misschien nog meer aandacht nodig, om jezelf weer te voeden en tot bloei te laten komen?
  • Wat mag je loslaten of laten gaan? Wat zijn de dingen geweest waar je mogelijk helemaal niet vanuit jouw bezieling hebt gehandeld? Waar ben je in de valkuil van jouw patronen gestapt? 

Schrijf de antwoorden eens op of maak er een tekening van. Laat dat eens een paar dagen liggen en kijk er nog eens naar. En beantwoord dan de vraag: Welke vruchten pluk jij? En wat zegt dat over jouw bezieling?

 

Tijd voor reflectie

Neem dus echt even de tijd om stil te staan bij jouw bezieling en hoe dat nu in september vrucht gaat dragen. En weet dat er altijd een kans is om hulp in te roepen en jezelf te voeden. En net zoals in het sprookje, kunnen de vruchten die je plukt soms komen uit onverwachte hoeken – niet alleen van wat je hebt gezaaid, maar ook van hoe je om hulp durft te vragen, en hoe je naar jezelf durft te kijken.

 

De herfst komt eraan, en met de herfst komt een moment van rust en reflectie. Het is nu tijd om te oogsten en om te zien welke vruchten jij kan plukken. 

 

Ik ben benieuwd: Welke vruchten pluk jij deze maand september?

 

Voel je dat je nog hulp nodig hebt? Of wil je delen met anderen? Dat kan op het inspiratie-uurtje op 19 september as. Meld je via de button hieronder aan.