· 

Wie ben jij ten voeten uit?

Twee weken geleden startte ik met het lesgeven aan een nieuwe MVK (middelbaar veiligheidskunde) cursusgroep. Een enthousiaste groep mensen vanuit allerlei bedrijven die aan de slag willen met veiligheid en gezondheid op het werk. Stuk voor stuk wil iedereen wat bijdragen. Alleen is dat niet altijd makkelijk. In deze rol loop je namelijk tegen allerlei issues op, zoals kosten, geen nieuwe regels willen volgen, liever alles bij het oude laten. En dat kan soms heel frustrerend zijn. En - heel menselijk-  klagen we dan vaak over de ander, over de organisatie, over die niet-willende directeur. 

Maar alles begint bij jezelf. Wie ben jij ten voeten uit? En wat kan jij doen of laten in deze situatie? En toen ik deze vragen stelde, werd deze groep eerst even stil. Het kwartje viel en ze gingen aan de slag. En zelfs tussen de lessen door krijg ik vragen, zo graag willen ze aan de slag, met zichzelf. Daar doe ik het graag voor. 

Wie ben jij ten voeten uit? 
Herken jij dat ook, dat je soms zo de neiging hebt vooral naar de situatie te kijken, naar het gedrag van de ander? Dan nodig ik je bij deze uit, eens naar jezelf te kijken. Naar wie jij bent, ten voeten uit. En eigenlijk is dat dus de hele vraag van mijn boek, maar ook van dit blog. Laat deze vraag maar eens op je inwerken. Wie ben jij ten voeten uit? 

Antwoorden op deze vraag kan je onder meer halen uit het vorige blog (welke waarden zijn voor jou van belang), maar ook door gebeurtenissen terug te halen.

Laat de antwoorden in je opkomen
Als je de vraag 'wie ben jij ten voeten uit' laat opkomen, dan komt er misschien ook wel een gebeurtenis of een situatie naar voren. Een waarvan je meteen denkt 'ja, dat ben ik!'. Bekijk deze situatie eens wat verder. Wat deed je toen, wat gebeurde er waar jij op reageerde?, met wie was je, in welke omgeving was je? Welk gevoel kreeg je toen?

Schrijf dit eens voor je op, de antwoorden op deze vragen. En kijk er nog eens naar. Welke waarden, welke kwaliteiten komen dan terug? En mogelijk, welke valkuilen? Mocht je nou vooral valkuilen herkennen, kijk dan eens naar de bijbehorende kwaliteit. In hoofdstuk 6 van mijn boek schrijf ik daar meer over. 

Leef jij naar jouw bezieling?
De vraag is nu natuurlijk ook, laat jij - wie jij ten voeten uit bent-  voldoende in je leven toe? Lukt het om jezelf te kunnen zijn in allerlei situaties, of pas je je liever aan? En dan komt dit stukje dat ik als inleiding op hoofdstuk 6 schrijf in mij op: 

'Bezieling komt van binnenuit, vanuit je kern. En als je leeft en werkt volgens je bezieling en dat toelaat in je leven en je werk, dan kun je aan de vruchten van de boom, aan het gedrag van iemand, aan dat wat hij of zij in de wereld zet, zien wat die bezieling is. Alleen is het vaak de vraag of we voldoende naar onze bezieling leven. Of we die bezieling toelaten, of dat we misschien wel andere vruchten aan onze boom hebben dan onze wortels zouden willen. Of staat de boom in de verkeerde grond, in het verkeerde bos, of op het verkeerde werelddeel. Waardoor de voeding die de boom krijgt niet past bij de vruchten die de boom wil voortbrengen.'


Dus bij deze, laat je bezieling zien, leef je bezieling en werk je bezieling. Alleen dan kan jouw boom vrucht dragen. 

Wil je meer van deze inspiratievragen of tips om jouw bezieling handen en voeten te geven? Lees dan mijn Boek Ben jij de Bezielende Leider.