· 

Hoe zorgt u voor meer bezieling in uw organisatie? Inspiratievragen aan de hand van de Jakobsladder

Stelt u zich eens voor. U bent op een opleiding. U hoort van alles. Maar weet eigenlijk nog niet hoe dat op u betrekking heeft. Licht verwonderd en aangeslagen gaat u naar bed. Om 5 uur ‘s nachts wordt u wakker. En heeft u een droom. Een droom die u niet begrijpt. Over 2 paarden in de gang. Maar waar u wel ontroerd door bent. En plots weet u het. U weet wat uw opgaaf is. Wat uw bezieling is. 

Dat overkwam mij vorige week. Ik wist opeens wat ik te doen had. Mensen helpen met verwondering. En dat klinkt misschien gek dat ik dat zo zeg. Want ik was toch al begonnen met dit blog violaverwondert.nl? Ja, dat klopt. Maar toch is er nog van alles wat mij tegenhoudt. Aardse weerstand noem ik dat maar. Het was dus ook niet zo maar dat ik vorige week mijn blog over weerstand schreef. Ik had zelf ook nog wat weerstand om mee te dealen. Weerstand in de vorm van vragen en kritische stemmetjes. “Kan ik dit echt wel?’,  “Wie zit er nou op mijn gedachtespinsels te wachten?”, “Hier ben ik toch niet voor opgeleid?” en “Hoe help ik anderen hier dan mee?” En meer… u herkent het vast wel.

Afgelopen week ben ik gestart met de ITIP Opleiding. Een opleiding van 3 jaar waar ik veel ga leren. Leren over mezelf. Leren over mijn eigen weerstand en mijn verlangen. Leren over hoe ik mezelf ik kan zetten in mijn werk. Leren over denken, voelen en doen, over aarde en over de hemel. Kortom, volop ontwikkeling. Ik neem jullie graag mee in deze ontwikkeling. Zodat ik mogelijk jullie weer kan inspireren. 

Mijn bezieling: een paard in de gang

En nu opeens, wist ik het. Maar hoe kwam dat nou? De dag ervoor hadden we onder meer gesproken over de Jacobsladder. Onze begeleider las het verhaal voor van Jacob. Uit het oude testament. Jacob die zijn vader vroeg om gezegend te worden, terwijl zijn vader die blind was dacht dat hij zijn oudste zoon zegende. En Jacob schaamde zich en vluchtte weg. Hij laat het oude vertrouwde los en volgt een nieuwe weg. Onderweg kwam hij op een plaats en kreeg een visioen. Een visioen van een ladder vanuit de hemel naar de aarde. Waarop engelen opstijgen en neerdaalden.

Dit verhaal van de ladder is vervolgens vertaald naar de Jacobsladder voor persoonlijke ontwikkeling (zie afbeelding). Met bovenaan de ladder ‘hemel’ en onderaan de ladder ‘aarde’. De tussenliggende sporten zijn de mens. De mens die doet, de mens die voelt, en de mens die denkt. 

Deze Jacobsladder hebben we vervolgens gebruikt om te bekijken wat wij zelf doen. Ben ik meer een hemelmens of een aarde-mens? Mijn eerste reactie: een aarde-mens natuurlijk. Ik ben doenerig, wil dingen maken en snel een beetje ook. Maar toch verwarde deze reactie mij. Want was ik niet toch meer ‘hemels’ dan ik dacht? Nou dat vertelde mijn droom. 

Mijn droom waarin er twee paarden in de gang stonden. En ja het bekende liedje deed ook mee. Twee paarden in een gang van een voor mij onbekend huis. Ik sta bij de paarden en voel me rustig. De interpretatie voor mij van deze droom is dat er 2 grote krachten zijn, paardenkrachten. De ene kracht zegt “vooruit!” en de andere zegt “volgen maar”. In het voor mij onbekende huis, een nieuw pad een nieuwe route en dat is voor mij best spannend. Maar gelukkig heb ik 2 sterke paarden bij me, die mij helpen om vooruit te gaan en aangeven dat ik dit gewoon mag gaan volgen. 

De jacobsladder voor organisatieontwikkeling

En nu een paar dagen later valt mij iets te binnen. Stel nou dat we deze ladder eens als metafoor zouden gebruiken voor organisatieontwikkeling? Zou ons dat helpen? Ja, dat is gaaf! Dus kom maar op!

De verschillende onderdelen van de ladder staan in mijn beleving voor:

Hemel =               de bezieling van de organisatie

Denken =             het beleid, de strategie, de visie van de organisatie, de inhoud

Voelen =              cultuur van de organisatie

Doen =                 de handelingen en afspraken die de organisatie heeft

Aarde =                producten, diensten die de organisatie levert

Als er flow is in de organisatie, dan zijn de producten in lijn met de handelingen in een organisatie, met de cultuur, het beleid, de strategie en de normen en waarden en vice versa. Dan spreken we over een organisatie met bezieling, een succesvolle organisatie. 

Bezieling an sich is volgens Wopereis (2019) niet te beschrijven. Bezieling is datgene wat plezier geeft in je organisatie. De passie die in de organisatie stroomt. Bezieling is volgens Wopereis ook datgene dat maakt dat mensen bij de organisatie gaan werken. Zich gaan verbinden met de organisatie. En dat inspiratie geeft en motiveert. 

Maar bezieling is wel te herkennen in organisaties. Immers aan de manier waarop mensen zijn, ze energiek zijn of juist ongeïnspireerd. Of dat wat de organisatie uitstraalt, in het logo, het gebouw waarin ze zitten of de producten die gemaakt worden. Een beetje vergelijkbaar met dat wat door Edgar Schein de artefacten- de zichtbare kenmerken-  worden genoemd. 

Daarnaast biedt de ladder ook de mogelijkheid om te kijken of er balans is. Of er juist teveel nadruk ligt op doen of te weinig, teveel nadruk op voelen of juist te weinig. Teveel nadruk op denken of juist te weinig. Dan gaan de engelen niet op en neer. Lukt het wel, dan spreken we over een bezielde organisatie. Een organisatie die weerbaar is, wendbaar, innovatief en creatief. En succesvol in het bereiken wat ze wil bereiken.

3 inspiratievragen voor meer bezieling

Elke organisatie heeft een ziel, heeft bezieling. Medewerkers hebben ook een reden waarom ze juist bij uw organisatie zijn gaan werken. Soms, in de waan van de dag, weten we dat lang niet altijd meer. Of zijn we wat weggekoerst van de ziel van de organisatie. De volgende vragen of tips kunnen u helpen zicht te krijgen op de bezieling in uw organisatie en in het terugkomen bij de flow. 

  1. Wat is de bezieling van uw organisatie? Wat maakt dat mensen bij uw organisatie zijn gaan werken? Wat is hun persoonlijke bezieling? Waar krijgen ze energie van? Het is wellicht niet in woorden te vangen, maar misschien wel in beelden.
  2. Sta eens stil bij het verhaal achter uw organisatie. Waartoe hebben de oprichters uw organisatie opgezet? Wat was de droom van de oprichters?
  3. Bekijk eens aan de hand van de ladder in hoeverre het beleid, de strategie, de cultuur, de handelingen en de producten in lijn zijn (flow) met de bezieling van de organisatie. Bekijk ook eens waar er te veel of te weinig van is. 

 

En hoe zit het met uw organisatie? Gaan de engelen op en neer de ladder? Laat het mij weten dan inspireert u mij weer. 

 

Bronnen:

Hans Wopereis, Bezieling werkt – 8 bronnen van groei en ontwikkeling in organisaties, ISBN 9789462762985, 2019, Vakmedianet/ITIP.nl

Edgar Schein, De bedrijfscultuur als ziel van de onderneming, ISBN 9789055941872, 2006