Blogreeks Hoe zorg jij voor een succesvol team?

Laat jij je raken? 5 tips voor meer verbinding in jouw team
Koningsdag 2021. Een druilerige dag. Tv aan. De koning en zijn gezin op een verlaten high tech campus. Een energieke presentator die er nog wat van wil maken. Maar je zag het bij iedereen. Het contact was anders. Geen handjes schudden. Geen zingende menigte. En toen was er ’s avonds opeens een concert. Ingelogd. Volop meezingers. Bakken energie. Spelen. Positivisme. Dansende, zingende artiesten. Ik werd geraakt. Geraakt door wat ik zag. Door wat ik hoorde. Door wat ik voelde. Verbinding!

Hoe je creativiteit in jouw team aanwakkert met 5 tips
Jaren geleden stond ik voor mijn studiekeuze. Scheikunde of psychologie. Dat was nog even de vraag. Verschillende universiteiten afgestruind. Open dagen bijgewoond. En elke keer kwam dat ene woord terug. Wat heb je nodig om deze studie te kunnen doen? Juist, creativiteit. En ik was niet creatief. Ik kon niet tekenen, handvaardigheid was een vak wat ik ver had weggestopt en schilderen deed ik ook nooit. Dus ja, dat was wel even een struikelblok. Gelukkig heb ik ook een analytische geest.

Kwetsbaarheid: 3 tips voor moed in teams
Een paar weken geleden tekende ik mijn visie over mijn zingeving, over mijn purpose. Dat wat ik wil bijdragen. Ik liet de tekening aan anderen zien. Kreeg complimenten. “Echt Viola!”, “Wat een krachtige missie!”. En ik kreeg ook een vraag: “Waarom teken je jezelf zo klein?” Die kwam binnen. Onbewust tekende ik mezelf klein. Ik wist eigenlijk het antwoord niet echt. Behalve te zeggen dat ik een enorme hekel heb aan mensen die zichzelf boven anderen plaatsen. Aha.

Hoe je met 4 vragen de purpose van jouw team kan bepalen
Waar ben je trots op in je werk? “Als ik in 5 minuten de patiënt kan wassen”, aldus de wijkverpleger of “als ik volgens de procedures heb gewerkt” zegt een bouwplaatsmedewerker of “als de KPI op groen staat” geeft een directeur aan. Maar is dit de reden dat zij voor dit werk, voor dit bedrijf hebben gekozen? Nee. Dit is het resultaat van (te) veel focus op de ‘wat’ in een organisatie. Maar waar komt iemand 's ochtends zijn bed voor uit? Kortom, wat is de purpose?

Hoe ga je om met zelfsturing in een hierarchische organisatie? 5 tips
5 jaar geleden begon ik aan het bouwen van mijn team. Met z'n 3-en gingen we op zoek naar een nieuwe visie. Een nieuwe purpose. En bedachten we welke activiteiten we gingen uitvoeren. Nog even een goedkeuring bij de klant halen. En we konden gaan. Dacht ik. In al mijn enthousiasme vergat ik even de interne goedkeuring. Nu 5 jaar later is het heel anders. We zijn met z’n 10-en. En de interne goedkeuring is niet meer nodig. Het vertrouwen is er.

Hoe waardeer je sterke kanten in jouw team? 4 werkvormen
14 jaar geleden. Knikkende knieën. We liepen met z’n 4-en het zaaltje in. Samen met de facilitator was het nu uur U. Althans zo voelde het voor mij. Vandaag zouden we de post openen. De beeldbeschrijvingen.. Van een collega waar je veel mee samenwerkt, van iemand die meer op afstand staat, en van iemand waarmee je de samenwerking soms als moeilijk ervaart. Toen was ik aan de beurt. De facilitator ging voorlezen en liet de beelden, echte kunstwerken, zien. Is dit voor mij en gaat dit over mij?

Wat maakt een team succesvol? 6 factoren
"If you have a problem, if no one else can help, and if you can find them...." Ja! Mijn inspiratiebron voor teams. De muziek keihard aan meezingen! Maar het is meer. Het is ook mijn inspiratiebron voor de vraag wat een team nou eigenlijk succesvol maakt. Zoals Hannibal keer op keer de goede strategie bedacht. De kwaliteiten van zijn teamleden aansprak. En door acties de verbinding wist te realiseren. Want ja, ook voor mij geldt "I love it when a plan comes together".

Hoe zorg jij voor een succesvolle teambijeenkomst? 4 kernvragen
Afgelopen week vroeg een collega mij “Viola, hoe doe jij dat aan het begin van het jaar met jouw team? Ik hoor allemaal enthousiaste verhalen over teambijeenkomsten, maar heb geen idee hoe ik dat zou moeten aanpakken. Kan ik eens met je praten?”. Wat leuk! Wat leuk om mijn ervaringen te delen met collega’s die ook met hun team een goede start van het nieuwe jaar willen maken. En wat gaaf dat mijn collega een waarderende vraag aan mij stelt.