De afgelopen periode heb ik me verdiept in appreciative inquiry. Een filosofie die me aanspreekt. Energie tussen mensen en in organsaties. Dat is waar in graag een bijdrage aan geef. Een open houding, vertrouwen en verbinding. En misschien ook wel bezieling. Om zo de veiligheid op het werk te vergroten. Fysieke en pscyhologische veiligheid. Met de uitgangspunten van appreciative inquiry denk ik dat dat kan! Maar ja, ik heb mijn hoofd gebroken over een passende vertaling van deze filosofie. Dus heb ik de hulp van mijn LinkedIn netwerk ingeroepen. En voila! Waarderend onderzoek met stip op 1. Maar ook 6 andere voorstellen. Welke past het beste bij jou?
Afgelopen week heb ik mijn LinkedIn netwerk deze vraag gesteld. Hierbij deel ik graag de reacties. En die zijn verdeeld. 45% geeft aan waarderend onderzoek een goede vertaling te vinden; 20% waarderend veranderen; 10% waarderend actieonderzoek en 25% heeft een ander voorstel.
De term waarderend onderzoek kom ik zelf ook het meeste tegen in de vertalingen van appreciative inquiry. Maar tegelijkertijd roept onderzoek soms ook op dat iets lang duurt voordat het effect gaan hebben. “We gaan eerst even onderzoeken en dan hoor je wel van ons”, dat idee. En dat is nou juist niet wat de filosofie doet.
Want één van de principes van appreciative inquiry, het zogenaamde simultane principe, is dat je tijdens het onderzoek iets in gang zet. Door te vragen naar de dingen die goed zijn gegaan, waar mensen trots op zijn en waar ze meer van willen, worden positieve herinneringen getriggerd waardoor mensen van nature al gaan handelen om die uitkomst weer te ervaren. Vanuit deze gedachte had ik de term waarderend actie-onderzoek toegevoegd.
Daarnaast zijn er veel leuke reacties binnengekomen voor nieuwe vertalingen die ik hierbij nog even samenvat:
Sterke kanten benadering of Sterke punten benadering
Een vertaling waar ook direct de link wordt gelegd met positieve psychologie van Martin Seligman. Waarbij de respondent aangeeft dat voor hem de term ‘benadering’ wellicht beter past dan onderzoek omdat appreciative inquiry een ‘filosofie’ betreft. Althans zo duidt ik het.
Een aantal interessante links naar achterliggende documenten: https://www.talentenwijzer.com/documenten/de_sterke_kanten_benadering_-_hiemstra_bohlmeijer.pdf
https://www.innovatiefinwerk.nl/dossiers/sterke-punten-benadering
Talent gedreven verandering
Een vertaling waarbij ook de kwaliteiten van een persoon, aka talent, naar voren komt. Het mooie aan deze vertalingen vind ik dat de sterke kanten, talenten en kwaliteiten van medewerkers expliciet tot uitdrukking komen. Iets waar we lang niet altijd bij stilstaan, maar wat wel zorgt voor zoveel meer energie en #werkgeluk in een organisatie.
Kwaliteitsversterkend onderzoek
Een leuke bijdrage vanuit het onderwijsveld van een bevriende docent. In de afgelopen tijd viel mij sowieso op dat in het onderwijsveld en in de zorg veel gewerkt wordt met de uitgangspunten van appreciative inquiry of van positieve psychologie. Daar duik ik nog eens in om te kijken hoe de vertaalslag naar veiligheid gemaakt zou kunnen worden.
Voorvallenonderzoek
Een mooie vertaling van onze veiligheidskundige zuiderburen, waarin ‘voorvallen’ centraal staan. Of gebeurtenissen,
en niet zoals gebruikelijk in veiligheidsland alleen de negatieve gebeurtenissen, zoals incidenten of ongevallen.
Waarderend interveniëren
Een vertaling waarbij de respondent aangeeft dat de term ‘interveniëren’ wellicht goed zou zijn. Hij geeft aan dat er wellicht een tussenkomst van iemand van buitenaf nodig is, waarbij we nog niet weten wat het resultaat zal zijn.
Volop mogelijkheden dus! Zelf ga ik voorlopig de term ‘waarderend begeleiden’ gebruiken. En waarom? Omdat ik vooral het waarderende erg van belang vindt in de benadering. En begeleiden omdat dat vooral bij mij erg goed past. Zelf ben ik iemand die graag naast een ander gaat staan, en helpt andere vragen te stellen en andere antwoorden te mogen ontvangen. Zodat de ander ook waarderend gaat luisteren. Want daarin zit voor mij de crux, appreciative inquiry is een houding, een houding van nieuwsgierigheid, verwondering en luisteren. En daar draag ik graag aan bij!
En hoe waardeer jij in jouw werk of organisatie? Laat het me weten in de reacties, dan inspireert u mij weer!
Reactie schrijven